voorbereidende opdracht muzieum. verdieping opdracht 2
Wat is het Muzieum?
Het Muzieum is bedoeld om mensen in te laten leven hoe het is om blind te zijn. Hier ondervindt je het en zijn er verschillend doe activiteiten.
Leg uit waarom jij denkt dat het gekoppeld wordt aan dit keuzedeel?
Omdat bij ouder wordende mensen vaak slechtsziendheid of blindheid voorkomt. Door deze excursie kun je jezelf beter inleven in hoe deze mensen zich voelen.
Waar staat SZ voor en waarom hebben deze mensen zo'n bordje op een hulpmiddel?
SZ = Slechtziend. Dit staat achter op een hulpmiddel zodat mensen daar rekening mee kunnen houden.
oogtrombose:
Oogtrombose wordt vaak veroorzaakt door een bloed propje in het oog. Daardoor kunnen de volgende klachten voorkomen:
- vermindering van het zicht in 1 oog (vaak pijnloos)
- plotseling ontstaan van vlekken of lichtflitsen (al dan niet in combinatie met vermindering van zicht)
netvliesloslating:
bij netvliesloslating laat het netvlies los.
- Het zien van vlekjes, spinnetjes, sliertjes en stipjes kan een symptoom van netvliesloslating zijn. Dit wordt veroorzaakt door troebelingen in het glasvocht.
- Als iemand lichtflitsen zien, is het verstandig om het oog te laten controleren op een netvliesloslating. De lichtflitsen lijken op bliksemschichten en kunnen ontstaan als het glasachtig lichaam loslaat van het netvlies.
- Een ander symptoom van een netvliesloslating is het zien van een donkere vlek. Deze ontstaat in een ooghoek en breidt zich dan uit. Dit kan langzaam en snel gaan.
- Als het centrale deel van het netvlies (de macula of gele vlek) loslaat, wordt het zicht slechter. De macula is namelijk belangrijk voor het scherp zien.
- Soms springt er een bloedvaatje bij een netvliesloslating. Er komt dan bloed in het glasvocht terecht. Het zicht neemt dan heel snel af.
Ushersyndroom:
wat is het:Mensen met Ushersyndroom zijn doof of slechthorend bij de geboorte. De hoge tonen zijn vaak slecht te horen; alles klinkt dof
symptomen:
Een kind met het Syndroom van Usher is bij de geboorte doof of slechthorend. Het leren communiceren via de gesproken taal verloopt moeizaam en de gevolgen zijn ingrijpend. Het eerste symptoom dat er ook iets mis is met de ogen is vaak nachtblindheid als kind of in de puberteit.
Toxoplasmose:
Wat is het: toxoplasmose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een parasiet (Toxoplasma gondii). De parasiet wordt meestal van dieren op mensen overgebracht. Toxoplasmose plant zich voort in katten. De kat is dan ook de grootste overdrager van toxoplasmose aan de mens. Ook andere dieren zoals varkens, schapen en koeien kunnen besmet zijn en de infectie overdragen. Ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking loopt tijdens zijn leven een toxoplasmainfectie op.
Toxoplasmose is in principe ongevaarlijk, maar als je zwanger bent, is er wel een risico. De moeder kan haar ongeboren kind besmetten via de placenta (moederkoek). Dit noem je congenitale toxoplasmose. Voor de baby is toxoplasmose wel gevaarlijk: er kunnen afwijkingen aan het zenuwstelsel of aan het oog ontstaan. Als de moeder vroeg in de zwangerschap besmet raakt, kan dat zelfs leiden tot een miskraam. Infectie in een later stadium kan leiden tot vroeggeboorte.
Symptomen:
Wanneer je besmet raakt met toxoplasmose krijg je meestal geen specifieke symptomen. Je kunt wel last krijgen van wat vage (griepachtige) klachten:
Lusteloosheid.
Opgezwollen lymfeklieren.
Lichte koorts
Dit kan enkele weken tot maanden duren. Na een besmetting met de toxoplasmaparasiet ben je voor de rest van je leven immuun, dat wil zeggen dat je er in het vervolg geen klachten meer van zult krijgen.
Mensen met een verminderde weerstand kunnen als gevolg van toxoplasmose de volgende verschijnselen krijgen:
Koorts.
Algemene malaise.
Ooginfecties.
Lever- en miltvergrotingen.
Hersenbeschadigingen.
Glaucoom: glaucoom wordt ook wel de groene staar genoemd. Het is een verzamelnaam voor een aantal afwijkingen aan het oog. Die lijden tot beschadiging van uitlopers van de oogzenuw waarbij beperking of uitval van gezichtsveld optreed. Hierbij kan een persoon een verkleind gezichtsveld krijgen. van Meestal ligt de oorzaak aan een verhoogde oogboldruk. Kenmerken: - verhoogde oogdruk - beschadiging van de oogzenuw - beperking of uitval van het gezichtsveld
Staar: staar is een veel voorkomende oogziekte. Kan van toepassing zijn op 1 of 2 ogen. Voor in het oog(achter de pupil) ligt de ooglens. Deze is helder en doorzichtig. Daardoor kan het licht er doorheen vallen en kunnen we helder en scherp zien. Bij staar word de ooglens troebel. Hierdoor kan het licht er niet goed meer doorheen en kunnen we niet meer scherp zien. Dit fenomeen wordt ook wel cataract genoemd.
Kenmerken: - waziger beeld, net alsof je door een beslagen ruit kijkt; - het minder kunnen zien van contrast, lezen word lastig; - last van fel licht en schitteringen; - slechter zien in het donker.
Cerebrale visuele stoornis: Dit word kort gezegd ook wel CVI genoemd. Zien doen we niet alleen met onze ogen, hiervoor gebruiken we ook onze hersenen. De ogen geven signaleren door aan de hersenen waardoor we een beeld krijgen. Wanneer de hersenen de beelden niet goed registreren of verwerken noemen we dit CVI. CVI kan ontstaan bij zuurstofgebrek bij de geboorte. Hierdoor kan beschadiging ontstaan aan de neurologe paden waarover beeldverwerking plaatsvind. De vorm van visusbeperking is hierbij zeer uiteenlopend omdat het verstoring van het netwerk op verschillende plaatsen kan voorkomen. Kenmerken: - moeilijk kunnen herkennen van gezichten of objecten; - het niet kunnen vinden van spullen tussen andere objecten; - lagere gezichtsscherpte; - beperkt gezichtsveld; - andere bijkomende stoornissen door hersenbeschadiging; cognitieve of motorische beperkingen. omdat de kenmerken zo uiteenlopend zijn word CVI ook niet altijd meteen geconstateerd bij een onderzoek.
Albinisme: Albinisme is een aandoening waarbij niet voldoende kleurstof ‘’melatonine’’ word aangemaakt in het lichaam. Melatonine zorgt voor de kleur van huid, ogen en haar. Deze aandoening ontstaat door een fout in het DNA van een persoon. De kenmerken hiervan kunnen ook zeer uiteenlopend zijn. Er zijn vier verschillende bekende vormen van albinisme. Deze staan bij kenmerken beschreven. Kenmerken:
- Bij type 1 heeft iemand wit haar, een bleke huid en licht gekleurde ogen. - Bij type 2 is de huid meestal crèmekleurig en is het haar blond, lichtgeel of lichtbruin. - Type 3 komt het meeste voor bij mensen met een donkere huid. De huid is dan vaak roodbruin, de haren zijn rood en de ogen (licht)bruin. - Er bestaat ook een vorm van albinisme waarbij alleen de ogen zijn aangedaan. Dat leidt er soms toe dat de ogen rood zijn. specifiek aan de ogen: - andere oogkleur, rood, lichtbruin, lichtgeel.
- soms minder scherp zien; - kans op wiebelogen. Hierbij maken de ogen wiebelende bewegingen omdat de hersenen ze niet goed kunnen aansturen; - overgevoeligheid voor zonlicht. Dit geld voor de ogen maar ook voor de huid.
1. rondje ster vierkant
2. vierkant rondje
3. vierkant rondje
4. boot
nee wij zijn niet kleurenblind
Maak jouw eigen website met JouwWeb